Servers

Anno 2018 werkt iedereen online. We communiceren via e-mail, slaan aan de lopende band gegevens op en, misschien wel het belangrijkste, willen dat die gegevens veilig bewaard blijven. In dat proces spelen servers een cruciale rol. En die zijn er in talloze soorten en maten.

Servers voor beginners

First things first: wat bedoelen we nou precies als we het over een server hebben? Van Dale noemt het een netwerkcomputer voor database-, printer- of communicatiegebruik. Bij IT Synergy zeggen we: een computer die diensten verleent aan clients. En wat we daarmee bedoelen is: een computer met websites of programma’s die door meerdere mensen tegelijk kunnen worden gebruikt. Een vrij breed begrip dus, dat op allerlei manieren kan worden toegepast. Van een web- of databaseserver tot een DNS- of proxyserver, voor elk scenario en elk proces is er een passend systeem.

Datacentrum

Veel van onze klanten kiezen ervoor om hun server(s) extern te plaatsen, in ons datacentrum in de Van Nelle-fabriek. Dat kan onder andere middels een VPS of virtual private server, maar ook met bijvoorbeeld een webserver. Met zo’n oplossing bespaar je niet alleen fysiek ruimte op de werkvloer, maar trakteer je jezelf ook op een flinke portie rust. Je hoeft immers niet meer na te denken over kwesties als brandbeveiliging, koeling, serveronderhoud en andere praktische zaken: als je server bij ons staat, regelen wij dat allemaal.

NAS

Hoewel een externe server dus veel voordelen kent, vinden sommige mensen het toch fijner om de server fysiek in hun bedrijfspand te plaatsen. Bijvoorbeeld omdat hun internetverbinding niet zo snel is. Een network attached storage of NAS kan in zo’n geval dienen als vervanging voor een server. Een NAS is een netwerkgebonden opslagoplossing die garant staat voor hoge prestaties en een eenvoudige benadering – je kunt er heel gemakkelijk bestanden mee delen, back-uppen en beveiligen. Zoals het een goede server betaamt.

Meedenken & advies

Ben je al dagen servers aan het vergelijken en zie je door de bomen het serverbos niet meer? Laat het ons vooral weten: we denken graag met je mee over de mogelijkheden en geven je altijd een advies dat bij je past.

Hardware & software